ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кабинетът ще обсъди намаляването на риска от облъчване от радон

Министерски съвет

Утре, 25 януари, по време на редовното заседание на Министерски съвет ще бъде разгледан Проект на Решение за приемане на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон 2023 – 2027 година.

На сайта на Министерството на здравеопазването е публикувана информация, че радонът е естествен радиоактивен газ, който присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване.

Облъчването на човека от радон е предимно в жилища. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух.

Тъй като децата са най-чувствителни и прекарват огромна част от времето си в училищата и детските градини, от Националния център по радиобиология и радиационна защита започват през 2011 г. да измерват нивото на радон в техните сгради.

В дневния ред е заложен и Проект на Решение за приемане на План за действие за 2023 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз. Както и Проект на Постановление за определяне на условията, реда и механизма за функциониране на системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Също така в утрешния ден ще бъде обсъден Проект на Решение за приемане на Програма за условията и реда за подбор на проекти за дейности, които се финансират със средства от модернизационния фонд и Проект на Решение за бюджетната процедура за 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *