ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Казахстан не иска конвертируемост на рублата и тенге

Властите на Казахстан възнамеряват да прекратят споразумението с Русия за мерки за взаимна конвертируемост и стабилизиране на обменните курсове на рублата и тенге. Подобна стъпка се дължи на неактуалността на това споразумение, което беше сключено между страните на 20 януари 1995 г., съобщава ТАСС като се позовава на проекторезолюцията на правителството на централноазиатската република.

„Да денонсира споразумението между правителството на Руската федерация, Банката на Русия и правителството на Република Казахстан, Националната банка на Република Казахстан относно мерките за осигуряване на взаимна конвертируемост и стабилизиране на обменните курсове на руската рубла и казахстански тенге, сключен в град Москва на 20 януари 1995 година. Това споразумение е загубило своята актуалност“, се казва в проектодокумента.

Тази проекторешение на правителството на Казахстан ще бъде подложено на обществено обсъждане до 20 януари 2023 година. След разглеждането, властите на страната ще вземат окончателно решение за бъдещето на междудържавното споразумение за взаимната конвертируемост на националните валути, се казва в документа.

На 22 декември посланикът на Казахстан в Москва Ермек Кошербаев заяви, че делът на рублите и тенге във взаимните разчети между Русия и Казахстан се доближава до ниво от 70-75 процента. Властите на републиката също възнамеряват да засилят присъствието на руски капитал в страната и „ще направят всичко възможно за това“.

Казахстан е република в централната част на Евразия. Страната е с площ от 2.725 млн. km² (трета по големина в Азия и девета в света), което я прави най-голямата вътрешноконтинентална и  унитарна държава в света. Населението ѝ е над 18 000 000 души. 

Съществена роля за икономическия потенциал на Казахстан играят природните ресурси. Страната е богата на въглища, нефт, природен газ, редица черни и цветни метали, злато, боксит. Казахстан е на трето място по уранови залежи в света.

Значителните запаси от полезни изкопаеми привличат интереса на крупни чуждестранни компании. Държавата също полага големи усилия за привличане на чуждестранни капитали в най-важните отрасли на икономиката. 

Либерализирането на външната търговия е обявено с декрет още през 1995 г., като то се изразява преди всичко в премахване на експортните квоти и на експортните и импортните лицензи.

Основен търговски партньор е Русия. В последно време относителният дял на търговията с ОНД намалява. Други по-важни търговски партньори са Китай, Южна Корея, Турция, Германия, САЩ, Швейцария и Нидерландия. Казахстан участва в митнически съюз с Русия и Беларус, за който действат нулеви митнически ставки при взаимния стокообмен.

Тенге е паричната единица на Казахстан. Едно тенге се разделя на 100 тийна и е въведено в употреба през ноември 1993 г., за да замени използваната дотогава руска рубла.

Казахстан е една от последните страни от бившите съветски републики, която въвежда собствена валута.

Името на паричната единица произлиза от думата тенге, което на казахски и на повечето тюркски езици означава „везни“, „теглилка“. Произходът на думата е китайски и преминава в тюркските езици през монголския език. Руската дума деньги (пари) има същия произход и е заемка от тюркските езици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *