ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китайските петролни гиганти се възползваха от по-високите цени на суровините

бизнес

Китайските компании за суровини PetroChina и Cnooc се възползваха значително от нарастващите световни цени на петрола. Ръководството на първата прогнозира 68 процента увеличение на нетната печалба, докато приходите на втората са се удвоили, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от най-големите китайски фирми за суровини.

„PetroChina, водеща фирми в сондажите за нефт и природен газ в Китай, посочи, че предварителната му нетна печалба за 2022 г. е нараснала с колосалните 68 процента спрямо предходната година. Държавният гигант Cnooc, според предварителните оценки, почти е удвоил приходите си“, се казва в материала.

Финансовото представяне на двете водещи китайски компании за суровини се повиши през миналата година поради няколко ключови фактора. Сред основните е началото на възстановяването на промишленото производство в Китай след дълъг период на коронавирусни блокади. Увеличението на цените на акциите през последните 12 месеца също добавя стимули за увеличаване на добива на природни ресурси, се уточнява в статията.

„Производството на изкопаеми горива в Китай скочи през 2022 г., като въглищата и природния газ достигнаха рекордни нива, тъй като екологичните цели останаха на заден план пред енергийната сигурност след бурна година по отношение на цените. Китайските петролни гиганти очакват търсенето на гориво в страната ще се възстанови през последното тримесечие на годината“, отбелязват от агенцията.

На 18 януари Bloomberg, позовавайки се на данни от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщи, че през първите три месеца на тази година световните доставки на петрол ще надвишават общото потребление с около 1 милион барела на ден. Това ще се случва въпреки възобновяването на производството в Китай след карантините заради разпространението на коронавирус.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *