ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китайският управител на “Тесла” – втори по ранг след Илон Мъск

Шефът на китайските операции на “Тесла” – Том Джу – е бил натоварен да поеме от 3 януари директния контрол върху американските заводи за окомплектоване, както и на продажбите, услугите и доставките в Северна Америка и Европа, съобщава уебсайтът “Електрек”, като се позовава на добре информирани източници. Официалната позиция на Джу остава вицепрезидент за Азия/Тихи океан, пише още “Електрек”, който публикува новини за електрическите транспортни средства и устойчивата енергия. Назначението прави Джу вторият по ранг мениджър на “Тесла” след главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Джу и екипът му от Шанхай са пътували до заводите на компанията за електрически коли в Калифорния и Тексас, пораждайки предположения сред колегите му, че го подготвят за по-сериозна роля във времето когато Мъск е бил ангажиран с покупката на “Туитър”.

Под ръководството на китаеца с новозеландски паспорт “Тесла Шанхай” се възстанови ударно след противопандемичните каранти от миналата година и успя да доближи заложения целеви 50% ръст на производството през 2022-а.

На 2 януари “Тесла” съобщи за рекордно производство и доставки на електрически превозни средства през четвъртото тримесечие, но не успя да оправдае прогнозите на Уолстрийт заради логистични проблеми, занижено търсене, растящи лихвени проценти и опасения от рецесия. Компанията е пуснала на пазара 405,278 коли в периода октомври-декември 2022-а срещу 308,600 по същото време на 2021-а.

Акциите на “Тесла” загубиха 65% от пазарната си оценка през 2022-а – най-слабата им година от първоначалната публична емисия през 2010-а.

Джу, който е роден в Китай, но вече има паспорт от Нова Зеландия, постъпва в “Тесла” през 2014-а. Преди това е бил ръководител на проекти във фирма, учредена от негови състуденти от университета “Дюк”, където е карал магистратура, като е консултирал китайски контрагенти, работещи по инфраструктурни проекти в Африка. По време на двумесечната карантина срещу КОВИД в Шанхай Джу е бил сред първите служители, които са спели в завода, опитвайки се да поддържат производствения процес.

Джу поема контрола върху основните производствени центрове на “Тесла” точно когато компанията се подготвя да пусне нае пазара най-мощния си модел с три електрически мотора “Сайбъртрък” и преработена версия на своя “Модел 3” седан. Компанията обяви още, че разработва по-евтини електрически превозни средства.

Джу живее в спонсориран от правителството апартамент на 10 мин. път с кола от огромния фирмен завод в Шанхай. Все още не е ясно дали ще се премести в по-луксозно жилище след повишението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *