ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китайски богаташи се страхуват за парите си в швейцарските банки

Мениджъри на най-големите швейцарски банки споделят, че богатите им китайски клиенти са все по-обезпокоени да вкарват пари в страната заради твърдия подход на федералното правителство към прилагането на санкциите срещу Русия след нахлуването в Украйна. Един от директорите, който отговаря за азиатските операции на своята кредитна институция, коментира, че той и колегите му “не само са били учудени, но и шокирани, че Швейцария се отказва от неутралитета си” и че “разполагат със статистически доказателства, че буквално стотици клиенти, искащи да открият сметки, вече се отказват”.

Въпреки че китайски компании се надпреварват да правят първоначални публични емисии на акциите си в Цюрих, висшестоящи банкери от шест от десетте най-големи швейцарски банкови групи се оплакват от сходни на изложените по-горе проблеми с частни клиенти. Множеството от тях са обезпокоени от охлаждащия ефект на ограниченията върху привлекателните им бизнеслинии и върху важните източници на бъдещ растеж.

“Въпросът за санкциите идва заедно с клиентите”, споделя един от банкерите. И допълва, че “той определено е тревожил потребителите в края на миналата година, които са питали дали парите им ще са на сигурно място в банката”.

По оценка на експерти от бранша, това е голям залог за швейцарския банков сектор, който пълни 10% от БВП на страната, защото Азия е била сериозен източник на печалби за швейцарските кредитори. Цените на акциите им са в много тясна корелация с азиатските индекси защото голяма част от приходите идват от региона и в исторически план – от управлението на личните състояния на богатите индивиди.

Някои швейцарски кредитори твърдят, че вече разиграват “военни сценарии” как да се справят с отпадането на най-едрите си китайски клиенти, ако международните отношения с азиатския колос се влошат значително и как да ги защитят и убедят, че парите им са на сигурно място. Андреас Вендити – анализатор на банковия сектор във “Фонтобел” – посочва, че всички швейцарски мениджъри на лични състояния трябва да оценят влиянието на подхода на страната им към санкциите. Което е на челно място в дневния ред на банковите бордове и на висшия мениджмънт.

От нахлуването на Русия в Украйна през миналата година швейцарското правителство се движи в синхрон с Европейския съюз при налагането на наказания срещу Кремъл и срещу богатите руснаци, които са близки до президента Владимир Путин. През последните седмици пък няколко инциденти допринесоха за повишаването на вероятността от въвеждането на санкции срещу Китай, между които са спорът за китайския ш6пионски балон и предполагаемите оръжейни доставки на Пекин за Москва.

Американски дипломат в Берн посочва, че служителите от офиса му наблюдават изкъсо китайските авоари в Швейцария. А един от швейцарските банкови мениджъри смята, че страната му се е обърнала прекалено бързо срещу руските клиенти. И че на определен етап трябва да се тегли чертата в какво Швейцария трябва и не трябва да бъде въвлечена.

Правителството твърди, че неутралитетът на страната остава неприкосновен, но санкциите срещу Русия включват и претеглянето на “достоверността на швейцарския неутралитет” срещу магнитуда на “нарушенията на фундаментални норми на международния закон” от Русия. Въпреки това министърът на външните работи Игнацио Касис откри националния дебат по темата какво точно означава неутралитет и публично се застъпва за “по-плътно сътрудничество” с партньорите единомишленици.

Швейцария все още е на първо място сред центровете на офшорно богатство в света и управлява една четвърт от общото количество. Руски активи за около 7.5 млрд. шв. франка (8 млрд. долара) са замразени в момента от швейцарските санкции – малка част от от намиращите се в Швейцария руски средства в размер на 46.1 млрд. франка, собственост на около 7500 богати руснаци, по данни на Швейцарския държавен секретариат по икономическа политика.

През последното десетилетие обаче Азия е станала доста по-важен източник на приходи. Берн не разкрива обема на китайските активи в страната, но купчина файлове, огласени през 2014-а от Международния консорциум на разследващите журналисти, показа, че швейцарските банки са оформили сметки на много членове на китайския управляващ елит и на децата му, включително на сина на бившия премиер Вен Жибао.

Швейцарски банкери твърдят, че мнозинството техни клиенти не отговарят на този профил. Един от тях посочва, че повечето са успешни, дребни предприемачи с лични състояния в диапазона от 10 до 50 млн. шв. франка. И отстраняването на тези лица от швейцарските банки ще е огромен удар върху сектора.

Друг високопоставен банкер обаче звучи по-оптимистично. Той споделя, че е провел разговори с китайски клиенти, които са проследили внимателно наложените от Берн санкции през миналата година и които все още не са се оттеглили. Просто защото търговският обмен между Съединените щати и Китай през 2022-а е бил в размер на 700 млрд. щ. долара и няма да се промени скоро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *