ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китай инвестира 1.9 млрд. щ.д. в най-големия си завод за чипове

Пари

Китайските власти са планирали да инвестират 12.9 милиарда юана (1.9 милиарда долара) в най-големия производител на чипове в страната Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC). Това съобщава Bloomberg. 

Изданието отбелязва, че инвестициите в конкурента на южнокорейските гиганти Samsung и SK Hynix са станали най-големите за Националния инвестиционен фонд на Китай през последните няколко месеца. Според агенцията този размер на вложенията предполага, че Китай се опитва да намери начин да се справи със санкциите от страна на САЩ в областта на технологиите. 

На 10 август Financial Times съобщи, че служителите по националната сигурност на Тайван се опитват да убедят Foxconn, един от най-големите в света производители на договорна електроника, да се откаже от инвестиция от 800 милиона долара в китайския разработчик на полупроводници Tsinghua Group. Преди това тайванското правителство вече беше заплашило Foxconn с глоба от 25 милиона тайвански долара (около 830 000 щатски долара). 

По-рано пък стана известно, че САЩ са инвестирали над 50 милиарда долара в собствената си полупроводникова индустрия на фона на напрежението около Тайван.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *