ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Китай купува нефт, който европейските страни са искали да внесат

нефт

Китай купува суров петрол, който обикновено се изпраща в Европа. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация от търговци.

Според тях Пекин вече е купил 5 милиона барела основно суровини от Казахстан. Освен това китайският търговец на петрол Unipec закупи най-малко 2 милиона барела норвежки петрол Johan Sverdrup, които ще се превозят през януари 2023 година.

Както отбелязва Bloomberg, Китай купува петрол, който е важен за европейските страни, които намалиха обема на покупките си от Москва през миналата година. Страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ), Европейският съюз (ЕС) и Австралия въведоха от 5 декември таван от 60 долара за барел на руския петрол, доставян по море.

В отговор на 27 декември руският президент Владимир Путин подписа указ, според който от 1 февруари 2023 г. влиза в сила забрана за доставки на руски петрол за страни, използващи тавана на цените.

По-рано на 6 януари естонският външен министър Урмас Рейнсалу заяви, че таванът на цената за закупуване на петрол от Русия трябва да бъде по-нисък от пазарната цена на суровия петрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *