ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Комисията за защита на потребителите ще има повече правомощия

кзп

Министерският съвет одобри проект на Закон за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Със законопроекта се въвеждат в националното законодателство изискванията на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година за представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Предлага се Комисията за защита на потребителите да бъде призната за квалифицирана организация и да има право да предявява искове за преустановяване или забрана на практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите. Законопроектът създава специална уредба, касаеща представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите като урежда следните основни въпроси:

  • производства по национални и трансгранични представителни искове за преустановяване или забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите;
  • производства по национални и трансгранични представителни искове за обезщетение за вреди на колективните интереси на потребителите;
  • признаването на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите.

Квалифицирани организации са органи (сдружения на потребителите), които представляват интересите на потребителите и са признати от министъра на икономиката и индустрията, или от държава-членка на Европейския съюз. Те имат право да предявяват национални и трансгранични представителни искове за защита на колективите интереси на потребителите във връзка с нарушение на разпоредби на националното право или на правото на Европейския съюз. Законопроектът съдържа критерии за признаване на квалифицираните организации от министъра на икономиката и индустрията.

С одобрените промени се предлага Комисията за защита на потребителите да бъде призната за квалифицирана организация и да има право да предявява искове за преустановяване или забрана на практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите, и на искове за обезщетение за вреди на колективните интереси на потребителите. Предложените промени целят повишаване нивото на защита на потребителите, както при национални, така и при трансгранични нарушения, подобряване прилагането на законодателството и пълно съобразяване на законодателството с правото на Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *