ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Корабостроителницата, построила “Титаник”, ще възобнови работата си

документи бизнес

Корабостроителницата Harland & Wolff в Белфаст, където „Титаник“ е построен през 1912 г., ще бъде отворена отново. Това съобщи Financial Times.

Преди три години британският бизнесмен Джон Ууд купиха корабостроителницата за 6 милиона лири (7.3 милиона долара). Компанията възложи миналия месец договор за 1.6 млрд. лири (около 1.8 млрд. долара) на консорциум, ръководен от испанския корабостроител Navantia, за изграждането на три военнотранспортни кораба, е отбелязал той.

Подобно сътрудничество, според собственика, ще вдъхне нов живот на корабостроителницата и на региона – Северна Ирландия, който сега се смята за един от най-бедните в Обединеното кралство. Новите договори ще увеличат производствения капацитет и ще създадат до 700 допълнителни работни места.

Според изданието, корабостроителницата Harland & Wolff е построена през 1861 г., но в края на миналия век започва да запада поради конкуренцията на компании от Европа и Азия. Корабостроителницата не е строила кораб от 2003 година.

Пътническият кораб „Титаник“ напусна Саутхемптън на 10 април 1912 г. за единственото си пътуване. В нощта на 14 срещу 15 април той се сблъска с айсберг във водите на Северния Атлантик и потъна след 2 часа и 40 минути. В резултат на катастрофата тогава загинаха около 1500 души, 712 пътници и членове на екипажа успяха да избягат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *