ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кредиторите не приемат плана за дългово преструктуриране на “Нафтогаз”

Последното предложение за преструктуриране на задълженията на украинската държавна петролна и газова компания “Нафтогаз” се сблъсква със сериозната опозиция на групата кредитори, която отхвърли и предишните планове за разсрочване на плащанията по главницата и лихвите на вече необслужвания дълг в размер на 835 млн. щ. долара. Кредиторите, съветвани от американската мултинационална правна фима “Клиъри Готлиб Стийн енд Намилтън”, не били съгласни със схемата на “Нафтогаз” защото смятат, че компанията може да се разплати, твърди запознато с въпроса лице. Групата има достатъчен авторитет да попречи на украинската енергийна корпорация да получи подкрепата на 75% от кредиторите, необходима за одобрение на преструктурирането.

Киев поиска от най-голямата си компания от енергийния сектор да поиска двугодишно замразяване на задълженията си и на практика блокира плащанията й към инвеститорите в дълговите й книжа, за да съхрани достатъчно кеш за покупки на природен газ след руското нахлуване. “Нафтогаз” изпадна още през миналата година в просрочие на облигациите с падеж през 2022-а и 2026-а след като не успя да получи достатъчна подкрепа от собствениците им за разсрочване на плащанията, но получи съгласие за преструктуриране на корпоративния дълг, дължим през 2024-а.

Групата от кредитори е представила своя “справедлив” план, който взема предвид финансовите условия на енергийния гигант, “както и легитимните опасения относно задълженията му да подкрепя изцяло украинското стопанство и жизнено важна инфраструктура”, пише в изпратена на 13 февруари по електронната поща официална позиция на правната кантора. Недоволните кредитори притежават облигации с падежи през 2022-а и 2026-а, както и книжа, които е трябвало да бъдат погасени през 2024-а. Въпреки възраженията обаче инвеститорите все още бавят исковете си за обезщетяване при фалит и не са започнали процес за ускоряване на плащанията или за конфискуване на активи.

“Нафтогаз” пък е поискал съвети и коментар от фирмата за финансови консултации и управление на активи “Лазар Фрер”, която е наел да помогне за преструктурирането на дълга.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *