ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Меджидиев обвини Сербезова за дефицита на лекарства

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

Броят на наблюдаваните за недостиг медикаменти бил намален от 400 на 60, съобщи здравният министър Асен Меджидиев

“Грешна е постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова. От наблюдавани 400 медикамента за недостиг те са сведени до 60.” Това заяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседание на Съвета за лекарствата към здравния министър във връзка с дефицита на лекарства. Най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, диабетни и медикаменти за високо кръвно. По думите на министъра това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност.

“Населението има потребност да има медикаменти в мрежата. На специализирания съвет взехме решение да предложим законодателни промени в системата за контрол. Ще увеличим броя на медикаментите, които се проследяват като наличност, за да може да се осъществява реален контрол, ще се добавят лекарства, които са животоспасяващи”, обясни Меджидиев. Ако се открият нередности, ще бъде сезирана и прокуратурата. Скоро ще приключат и проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. Ако бъдат открити нарушения, ще бъдат наложени санкции.

“Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка една аптека да може да проследява и да търси определен медикамент от други доставчици. Ще предоставим ежедневна информация на лекарите. Всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества. Имаме допълнително зареждане на “Пулмикорт”, “Вентолин”, антидиабетни лекарства”, каза още здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *