ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„Медицински надзор“ вече е част от асоциация FOEDUS за донорство

трансплантация

Министерският съвет прие Решение за одобряване на присъединяването на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“(ИАМН) към министъра на здравеопазването на Република България към Асоциацията „FOEDUS Europian  Organ Exchange“. 

Платформата FOEDUS е инструмент за подпомагане на трансграничния обмен на органи за трансплантация, разработен в рамките на проект FOEDUS JA, финансиран от Европейската комисия. 

Платформата осигурява възможности за бърз и ефективен обмен на информация в случаите, в които на национално ниво няма подходящи донори за нуждаещи се пациенти или в случаите на търсене на органи за пациенти, които са в състояние, застрашаващо живота им. Дейностите, свързани с донорството, осигуряването и трансплантацията на органи, се основават изключително на националното законодателство на приемащата/предлагащата страна и правото на Европейския съюз. 

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е участвала като асоцииран партньор в европейски проект FOEDUS Joint Action и се е регистрирала в електронния портал/платформа FOEDUS през 2015 година. Проектът FOEDUS Joint Action е бил активен в периода 2013-2016 г., като в рамките на този период и няколко години след това Платформата FOEDUS не е обособена като самостоятелен правен субект. На 12.10.2021 г. FOEDUS е учредена като самостоятелно юридическо лице (Асоциация „FOEDUS Ешореаn Organ Exchange“), със седалище в Прага, Република Чехия. 

Участието на ИАМН във FOEDUS е в изпълнение на мярка ,,Развитие на международното сътрудничество и обмен на информация и опит“ от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията (2019 – 2023 година).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *