ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мика Зайкова: Спекула с наблюдение не се спира

Мика Зайкова

Няма как спекулата да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението на служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги. Но слагането на таван на цените не е пазарен механизъм.

Това обяви икономическият експерт Мика Зайкова в интервю за БНТ.

Тя бе категорична, че ако държавата започне да взима мерки, то тя не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск.

“Това, което те произвеждат, го правят при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават продукцията си на смешни цени на търговските вериги. Имаме Комисия за защита на конкуренцията, имаме и Комисия за защита на потребителите, но независимо от тях, имаме и много голяма спекула.

Имаме картелно споразумение и това се доказва от следния факт – цената на млякото, изкупено от търговците, е около 1 лев, а в търговските вериги то се продава за около 4 лв. – със стотинки разлика, посочи Мика Зайкова.

Тя се възмути, че цените на яйцата във веригите са като на произведение на изкуството, сътворено от бижутера Фаберже.

По думите й в публичното пространство се говори за 8 – 9 такси, които производителят плаща на веригата – за вход, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща в случаите, при които се правят намаления, което според Зайкова е абсурдно.

„И какво му остава?“ – попита Зайкова.

Тя изброи повечето поскъпнали услуги: водата, чиято цена се е увеличила с 40%, транспортът, лекарствата.

В същото време покупателната способност пада и най-ощетени остават пенсионерите. Зайкова цитира данни на КНСБ, според които за тричленно семейство са необходими поне 2452 лева. За един човек до края на декември трябваха 1350 лв., а сега са 1500 лева. Средният ръст на инфлацията е 1.1% само за един месец, предупреди Зайкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *