ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министерският съвет прие План за борба с рака до 2030 година

Министерски съвет

Министерският съвет прие Национален план за борба с рака в Република България 2030, който следва приоритетите, очертани в подобен Европейски документ. 

В Националния план за борба с рака е очертана визията за прилагане на мултисекторни политики, свързани с преодоляването на негативните тенденции в страната по отношение на заболяемостта и смъртността от онкологични заболявания. 

Основните цели са свързани с развитие на система, която предлага устойчиви и модерни грижи по отношение на онкологичните заболявания. Също така осигуряване на условия за подобряване на здравната осведоменост и култура и за прилагане на навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния, породени от подлежащи на изменение рискови фактори, които да ограничат заболяемостта сред населението и да доведат до по-висока здравна култура и по-здравословен начин на живот. В плана е включено и въвеждане на съвременни скринингови програми за рак на дебелото черво, на гърдата, на маточната шийка, на простатата, целящи да обхванат възможно най-голям процент от таргетната популация. Друга цел е осигуряване на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти, както и до съвременно лечение и успешно интегриране на мултидисциплинарния подход и системното онкологично лечение в клиничната практика в страната. Усилия ще бъдат насочени и към подобряване качеството на живот и удовлетвореността от медицинските и немедицински грижи и реинтеграция чрез изграждане на ефективна мрежа от звена, специалисти и форми за пълноценна комуникация с пациентите и техните близки.

За изпълнение на заложените цели в Плана са предвидени дейности в различни направления, чрез които ще бъдат създадени условия за навременен достъп до съвременни методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, които се основават на принципите за персонализирано здравеопазване и интегриран мултидисциплинарен подход. Това следва да доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания, повишаване на преживяемостта и значително подобряване на  здравния статус на населението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *