ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министрите на енергетиката обсъждат таван на цените на газа

Росен Христов

Министрите на енергетиката се събират в Брюксел, за да се опитат да стигнат до съгласие относно ценовия таван на газа.

В рамките на днешния ден министрите на енергетиката се събират в Брюксел, за да се опитат да стигнат до съгласие относно ценовия таван на газа. България е след 12-те страни-членки, които искат значително намаляване на предложеното ограничение от Европейската комисия, което е в размер на 275 евро.

Според предложението на Европейската комисия от ноември корекционният механизъм за пазара на газ ще бъде задействан, когато цената на сключените предния месец договори на хъба TTF надвишат 275 евро на мегаватчас и разликата между световните цени премине 58 евро.

По-рано чешкото председателство предложи 220 евро за мегаватчас и разлика от 35 евро.

Според министъра на енергетиката Росен Христов за България идеалният ценови таван е под 200 лева.

Намаляване на тавана искат още Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия, Словения и Малта.

Не на такова мнение са Германия, Нидерландия и Дания, които са за внимателен подход при налагането на тавана. Заедно с Унгария, Австрия и Естония те настояват корекционният механизъм да гарантира, че цените в ЕС ще останат конкурентни на тези на световните пазари в момент, когато Европа се стреми да разнообрази доставките си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *