ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Може да не получим втория транш по Плана за възстановяване

Министерство на правосъдието Крум Зарков

Служебният правосъден министър Крум Зарков предупреди, че има сериозна заплаха страната ни да не получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината е, че преди ден парламентът отхвърли на първо четене Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. “След като беше отхвърлен, може да бъде внесен отново, но времето ни притиска. Освен това самият дебат показа дълбоко непознаване на целите и функциите на този закон. Затова ако просто да го внесем отново, няма как да очакваме друг резултат”, каза Зарков пред репортери във Висшия съдебен съвет.

“Въпреки многото клетви, че законите по Плана за депутатите са основен приоритет и разбират колко е важно да получим достъп до тези пари, отхвърлиха първия по-сложен закон. Така постигаха три неща – оставиха без адекватна защита хората, които подават сигнали за нередности, ние сме в процес на наказателна процедура от Европейската комисия и тя сега ще продължи, лишиха ни от навременен достъп до над 720 милиона евро”, изтъкна правосъдният министър.

Зарков не е разбрал повечето аргументи “против”. Бележките, които имаше, можеше да бъдат обсъдени между две четения на закона, счита той.

Oт самото си създаване “хартиената коалиция”, доминирайки Народното събрание, наложи своя приоритет, каза министърът в коментар за ветото на държавния глава по текстове от Изборния кодекс. Текстовете влизат днес на заседание на правната комисия в парламента. “Приоритет за “хартиената коалиция” явно не е Планът за възстановяване, а Избирателният кодекс”, подчерта Крум Зарков. Според него фактът, че комисията е свикана няколко часа след ветото, показва липсата на каквото и да е желание сериозно да се обмислят мотивите за връщането на закона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *