ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Над 408 млн. лв. от Плана за възстановяване са достъпни за саниране на обществени сгради

мррб

Над 408 млн. лв. от  Плана за възстановяване и устойчивост вече са достъпни за саниране на обществени сгради във всички 265 общини на страната. 

МРРБ стартира набирането на предложения за изпълнение на инвестиции по процедурата чрез подбор “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт”. В сайта на ведомството са публикувани Насоките и документацията за кандидатстване. Очаква се с наличното финансиране да бъдат обновени повече от 600 обекта- административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, държавна или общинска собственост. 

Ресурсът е предварително разпределен, като общините са групирани в три групи според големината. 

Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат общински и областни администрации, както и министерства или друг публичен орган, собственик на съответната публична сграда (централни и териториални администрации).

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 28.04.2023 г.  

Конкретните цели на процедурата са подобряване на енергийните характеристики на държавни и общински сгради, които трябва да достигнат клас на енергопотребление „В“ след прилагане на енергоспестяващи  мерки при публични сгради с изключение на сгради – културни ценности,  включени в обхвата на Закона за културното наследство. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка сграда да постигне минимум 30% спестяване на първична енергия.

Бюджетът на програмата е разпределен по видове сгради, като най-голям процент от него (70%) е предвиден за  административни сгради, а по 15% са средствата за сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и тези за спорт. Недопустими са спортни и детски площадки, физкултурни салони, училищна спортна база и хижи.

Подаването на ПИИ по процедурата става електронен път, чрез попълване на формуляр на: https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *