ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Най-малко 2% от БВП ще бъде заделян за отбрана, след 2024 година

Димитър Стоянов

„Най-малко два процента от брутния вътрешен продукт да бъдат заделяни за отбрана след 2024 година.“

Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов днес (15 февруари), като заяви, че около това мнение са се обединили министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на срещата в Брюксел.

„Общото мнение е, че това е най-ниската възможна ставка“, допълни той. 

На заседанията е бил обсъден и всеобхватният пакет за помощ за Украйна. Министърът заяви, че България ще продължи да участва в него чрез фонда за медицинска рехабилитация. И коментира, че възможностите на фонда вече са използвани от украински военнослужещи в предишни години, но за него има заделени финансови средства. 

„България вече предостави хуманитарна помощ на Украйна миналата година под формата на каски, бронежилетки, медицински пакети. Изразих готовността на България, като водеща страна по фонда за медицинска рехабилитация, да допринесем още към този пакет“, посочи министърът. 

На въпрос на журналисти дали предстои изпращане на още техника и въоръжение за Украйна, министър Стоянов подчерта, че Министерството на отбраната вече е изпълнило решението на Народното събрание от 9 декември. 

„Гласуваната от Народното събрание подкрепа за Украйна е оказана, тя беше логистично осигурена от нашите съюзници, така че България не е плащала по транспортирането й“, уточни той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *