Търсене
Generic filters

Намаление на картите за градски транспорт за ученици и пенсионери

Министерски съвет Кризисен щаб Христо Алексиев

Служебното правителство ще предложи компенсации за картите за градския транспорт за ученици и пенсионери, обяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев

Министерският съвет ще гласува следващата седмица държавата да поеме 70% от цената на ученическите карти за градски транспорт и 40% от цената на картите за пенсионерите. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно. Това обяви пред БНТ служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев. Компенсацията е част от мерките срещу високите цени на горивата, а парите за нея ще дойдат данъците, които “Лукойл Нефтохим” започна да плаща в България.

Министърът изтъкна, че в момента цените на горивата у нас са най-ниски не само в Европейския съюз, но и в цяла Европа и изтъкна, че това е плод на целенасочени усилия на служебното правителство. “На ежедневна база получавам информация за цените на горивата в България и всяка седмица правим анализ на цените на борсите и тези в другите държави. От август отчетливо има тренд само в посока надолу. През август цените на горивата у нас не са били най-ниските в Европа, например били са по-високи от тези в Сърбия и Унгария”, отчете той. Не е ясно обаче дали тази тенденция ще се задържи, като зависи от усилията на всички във властта, подчерта той.

Алексиев посочи, че решението на парламента да забрани износа на продукти от руски петрол създава риск за повишаването на цените на горивата у нас, както и за затварянето на рафинерията в Бургас. “Въпреки анализите, дадени на Народното събрание, то прие закони и решения, които създават рискове за повишение на цените и за спиране на работата на “Лукойл”. Не беше нужно народните представители да приемат закони, които са по-рестриктивни от изискванията на Европейската комисия, а тези компромиси от страна на Комисията са направени точно заради това – България, като най-бедната страна в ЕС, да се възползва от дадената дерогация. Затова не виждам логиката на народните представители защо трябваше да подходим толкова стриктно в случая”, каза вицепремиерът по икономическите политики.

Според него държавата не е готова да поеме контрола на рафинерията при нужда, но след решението на парламента, правителството работи и по този сценарий. “Говореше се за държавна компания, която да поеме контрола на горивата и нищо не се случи – само пари се изхарчиха две години. Да поемеш целия процес по снабдяване със суров петрол, неговата преработка и дистрибуция, това е много тежък процес, защото не е само работа на “Лукойл” по преработката на суров петрол. Има и много сложна система и логистика за снабдяване и дистрибуция. За подобно решение трябва подготовка и се видя, че държавата няма подобен ресурс и познания, но след като е прието от Народното събрание, ние работим и по този сценарий”, отбеляза Алексиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *