ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Незаконно са ремонтирани 84 язовира

иван шишков

84 язовира у нас от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Това обяви служебният регионален министър Иван Шишков, който днес инспектира язовир “Тополово 2” в община Асеновград. Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.

Язовир “Тополово 2” е буквално разрушен, след като в хода на ремонтните дейности се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи. Министърът посочи, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 – 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции. И подчерта, че при въпросния водоем освен ремонт на ремонта, ще се наложи и “ремонт на аварията”. “Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление, не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа”, каза Шишков. Той увери, че аварията на язовир “Тополово 2” ще бъде отстранена законно, тъй като от юли миналата година има разрешение за строеж за отстраняване на аварията.

“Много пъти коментирах проблемите с незаконните ремонти на пътища и язовири. Предложих на Народното събрание текстове, за да можем да ги обявим за търпими и да продължим с дейностите, но хората, които ни вкараха в строителния капан, отказаха да подкрепят законите промени“,подчерта регионалният министър. И допълни, че заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител. “Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме”, отбеляза Шишков.

В проверката на съоръжението се включиха и служебният зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова и заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *