ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НЕК с повишена перспектива от Standard&Poors

енергия

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s повиши перспективата на “Национална електрическа компания” ЕАД на положителна поради подобряване на кредитните показатели и потвърди дългосрочния й кредитен рейтинг на ВВ-.

S&P отчита чувствително подобряване на кредитното състояние на НЕК, което се изразява в повишени бизнес резултати и намалена кредитна експозиция. Същевременно нисковъглеродното производство на държавната компания е от ключова важност за ролята й в енергийния преход и отличното й позициониране в сектора.

Очакванията на рейтинговата агенция са през следващите две до три години либерализацията на електроенергийния пазар в България да доведе до подобряване на кредитоспособността на НЕК и “Български енергеиен холдин” ЕАД и до намаляване на нивото на задлъжнялост на държавната компания. Този процес вече е стартирал чрез изплащане от НЕК на над 1 млрд. лева исторически натрупани задължения към българската държава.

Рейтингът на НЕК продължава да зависи от финансовото състояние на “Български енергиен холдинг”. S&P разглежда “Национална енергийна компания” като дъщерно дружество от стратегическо значение за БЕХ, като се има предвид много важната роля на НЕК в енергийната система на България като производител на екологична електроенергия от ВЕЦ и на факта, че НЕК успя да се трансформира от губещо предприятие до компания, която допринася за близо 20% от брутната печалба на “Български енергиен холдинг”.

Рейтинговата агенция посочва в заключение, че очаква представянето на НЕК да остане устойчиво и че би могла да повиши рейтинга на компанията през следващите шест до 12 месеца, ако самостоятелният профил на компанията се подобри до “bb” или кредитният профил на групата се подобри до “bb+”. Самостоятелният профил може да се подобри вследствие на повишена стабилност и предвидимост на паричните потоци като резултат от диверсификация на енергийните доставки, запазване на устойчив дял на либерализирания пазар и прилагане на инструменти за управление на риска, напр. хеджиране на производственото портфолио.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *