ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Нестле България” с ръст от 11.3% на печалбата за миналата година

“Нестле България“ отчита органичен ръст от 11.3 процента, надминавайки средните резултати от 7.2% органичен ръст за цялата Зона Европа на групата „Нестле“ , съобщават от компанията.

„Въпреки истински предизвикателните времена, постоянния натиск от икономически фактори и войната в Украйна, нашият гъвкав екип показа устойчивост, готовност за иновации и отчетохме двуцифрен ръст за изминалата година“, коментира Петър Стоилов – главен изпълнителен директор „Нестле България“. А бизнес фокусът остава непроменен.

Компанията отчита успешна година въпреки предизвикателствата през 2022 г., свързани с макроикономическата обстановка, повлияна от инфлацията, увеличените цени на суровини и енергията в световен мащаб, както и войната в Украйна.

През 2022 г. Нестле България достави 11.3 на сто органичен ръст, реален вътрешен ръст от 6 на сто, положителен ръст в цени от 5.2 на сто. Силно е представянето с двуцифрен органичен ръст на бизнесите “Детско хранене” “Нестле профешънъл”, “ Храни за домашни любимци”, както и бизнесът с напитки.

Кулинарният бизнес и Шоколадовата група допринасят за добрите резултати със стабилен органичен ръст въпреки проблемите с доставки на основни продукти от портфолиото.

Добро е представянето в канали на реализация на Ключови клиенти, Дистрибутори и електронната търговия. Ръстът в каналите за продажба извън дома бележи значителен ръст след предизвикателните две години на пандемична обстановка.
От „Нестле България“ отбелязват, че се поставя фокус върху стратегическото развитие на портфолиото и каналите на реализация, както и оптимизация на разходите.

Едновременно с инвестициите в развитие на своите служители, през миналата година „Нестле България“ остава водеща компания в България в областта на балансираното хранене и здравословния начин на живот.

Групата „Нестле“ отчита финансовите резултати за 2022 г. със солиден годишен органичен растеж от 8.3 процента, устойчиви маржове, увеличени продажби с 8.4 на сто до 94.4 милиарда швейцарски франка, силно развитие на печалбата на акция и 28 последователни години на ръст на дивидентите.

Изпълнителният съвет предлага дивидент от 2.95 швейцарски франка на акция, увеличение от 15 сантима, с което отбелязва 28 последователни години на ръст на дивидентите. Общо 18.2 милиарда швейцарски франка са върнати на акционерите през 2022 г. чрез комбинация от дивиденти и обратно изкупуване на акции. 

„Нестле“ е най-голямата компания в света за храни и напитки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *