ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нефтът поскъпва след забрана за доставки от Русия на “таван” цени

нефт

Забраната на Русия за продажба на своя петрол в страни, които поставят таван на цената на суровините (страните от Г-7, ЕС и Австралия), ще доведе до значително увеличение на цените. Кристиан Копфер, анализатор на стоковите пазари в Handelsbanken, коментира това в интервю за телевизионния канал SVT.

“Мисля, че ще трябва да продължим да живеем със значително по-високи цени от това, с което сме свикнали”, казва той. Експертът смята, че подобен отговор на Руската федерация е бил съвсем очакван. При това за всички страни, включително и за тези, които въведоха тавана на цените.

Копфер обяснява предишните големи обеми на закупуване на петрол от Русия с икономическата целесъобразност: сега, когато трябва да вземете тази суровина някъде другаде, ще трябва да платите повече. Най-голямото безпокойство на Копфер обаче е намерението на Русия да намали производството на петрол. Според него комбинацията от намаляване на производствените обеми с постепенно връщане на китайската икономика към предишното състояние може значително да повиши световните цени на петрола.

“В това отношение Русия е изключително важен играч на световния пазар на петрол. И намаляването на производството може да окаже значително влияние върху цените на петрола”, обяснява експертът.

Той също така отбелязва, че цените на суровините се покачват поради факта, че след няколко години обемът на консумирания петрол в света ще се увеличи до безпрецедентно ниво, докато инвестициите в производството на петрол намаляват.

Президентът на Русия Владимир Путин забрани от февруари следващата година доставките на руски петрол и петролни продукти на чуждестранни юридически и физически лица, които използват механизма за таван на цените в договорите за такива доставки. Както се отбелязва в указа на Путин, публикуван във вторник в отговор на въвеждането на “таван на цените”, забраната за доставки на петрол ще бъде в сила от 1 февруари 2023 година. Датата за въвеждане на забраната за доставка на петролни продукти ще бъде определена от руското правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *