ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Норвегия е открила големи запаси от метали и минерали в шелфа

Норвегия знаме

Норвежки изследователски екип е открил значителни запаси от метали и минерали на континенталния шелф на страната. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на властите в страната.

В районите на Норвежко и Гренландско море, по предварителни оценки, са открити находища с 38 милиона тона мед и 45 милиона тона цинк.

 Освен това са открити около 24 милиона тона магнезий, 3.1 милиона тона кобалт и 1.7 милиона тона редкият метал церий, използван в сплави.

Освен това на шелфа са открити още находища на редкоземни метали: неодим, итрий и диспрозий.

Отбелязва се, че ще бъдат извършени допълнителни изследвания. Те ще трябва да покажат колко минерали могат да бъдат извлечени с минимално въздействие върху околната среда.

Кралство Норвегия – най-северната страна в Европа, е много високо развита индустриална страна, с отворена, насочена към експорта икономика.

Норвегия е най-големият производител на нефт и газ в Северна Европа. Хидроенергетиката покрива голяма част от потребностите на населението, което позволява да се изнася по-голяма част от нефта. Големият търговски флот, ниската инфлация и безработица са сред предимствата на кралството в сравнение с останалите европейски страни.

Страната има отворена, насочена към експорта икономика и е една от най-богатите в света. Икономиката на Норвегия е процъфтяваща сплав от благосъстоятелен капитализъм, където свободният пазар се съчетава с правителствена намеса. Правителството контролира ключови области, като например жизненоважния нефтен сектор /чрез широкомащабни държавни предприятия/ и енергийния сектор. Държавното участие в икономиката продължава да намалява вследствие на процесите на дерегулация и приватизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *