ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Община Варна отпуска до 1 млн. лв за белодробната болница в града

„Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна(СБАЛПФЗ-Варна)“ възобновява работата си.

До това решение се стигна след провелата се по-рано тази седмица, по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, среща между екипа на Министерството на здравеопазването (МЗ), областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). То бе предшествано и от обявената воля на Общинския съвет – Варна да отпусне до 1 млн. лева за погасяване на задълженията на белодробната болница. 

Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задълженията на лечебното заведение към електроразпределителното дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала. Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си. Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено. А тези пациенти, които са били освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области. 

В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването бяха обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в белодробната болница във Варна. Беше взето решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана, с цел недопускането на натрупване на нови задължения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *