ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общините притеснени – влизат в 2023 г. без планиране и прогнози

Силвия Георгиева

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева обяви, че законодателството за публичните финанси не е подготвено за продължителна политическа нестабилност.

“Докато политическите сили на централно ниво се опитват да намерят начин да се споразумеят и да управляват държавата, общините са длъжни всеки ден да функционират нормално и да осигуряват всички публични услуги – като публично осветление, обгрижване в детските градини и образование в училищата, чистота в населените места и поддържане на общинската пътна улична мрежа”, обърна внимание в интервю за БНР Силвия Георгиева.

Тя отбеляза, че вече са в началото на трета година, в която общините ще работят в политическа нестабилност, като освен това втора поредна година те ще са в хипотеза на удължителен бюджет.

“Общините влизат в 2023 г. без прогнози, без ясна рамка какви ресурси могат да планират, както за капиталовите програми, така и за финансирането на делегираните от държавата дейности” алармира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините.

Тя подчерта, че от Сдружението разчитат, че удължителният закон ще им даде възможност да разходват средствата по европейските проекти, а няма да ги блокира.

По отношение на социалните програми Георгиева отчете, че ситуацията е по-спокойна: проектите са подготвени, договорите са сключени и няма прекъсване по предоставянето на услугите.

На въпрос за настояването на Сдружението на общините в Закона за енергетиката да влезе поправка, с която те да преминат към битовите потребители, Георгиева поясни, че засега никой не им е обещавал съдействие.

“Ние се опитваме вече една година да обясним на различните политически сили, които временно влизат в управлението, после излизат, и след това се структурират в нови политически формирования, че няма как публичните институции, каквито са общините, да бъдат приравнени към индустриалните потребители и големите компании.

Всички ние сме небитови потребители от типа на защитеното жилище, в което хора живеят в среда, близка до семейната”, обясни изпълнителният директор на Сдружението на общините.

На въпрос по отношение на енергийната ефективност, Георгиева обясни, че този тип автономност на общините е по-дългосрочно политическо решение, по което те вече работят, но то трудно ще се прокара в настоящата законодателна среда, тъй като българското законодателство има много сериозни рестрикции за публичните  органи, които биха искали сами да произвеждат енергия и да стават постепенно автономни от общите доставчици.

“Вече обаче имаме и добри примери – доста общини започнаха да създават общински фотоволтаични централи и да се опитват да захранват някои от своите сгради със соларна енергия, а също така и да ползват водород и термопомпи.

Този процес е много труден, но сме убедени, че това е пътят и искаме да убедим централната власт и народните представители да приемат законодателството, което да позволи на общините да произвеждат енергия и постепенно да станат независими, като общините в Германия.

Така няма да тежим на общата енергийна система и няма да се молим за компенсации, каквито вече цяла година чакаме”, призна Силвия Георгиева.

По отношение на предложения за обществено обсъждане нов закон за ВиК, изпълнителният директор на Сдружението на общините посочи, че това е поредното обществено обсъждане за поредния закон за ВиК, като този път от общините имат много сериозни обструкции и вече са дали своето добре аргументирано отрицателно становище по проекта .

“Бяхме много изненадани от неговото обявяване за публично обсъждане в изключително съкратени срокове. Ние сме категорично против разпоредбите в него, които принудително административно окрупняват общинските водни дружества и ги присъединяват към ВиК операторите на ниво административна област.

Дълги години бяхме заблуждавани, че това е изискване на Брюксел – за щастие и там българските общини имат свое представителство и ние проведохме проучване, от което стана ясно, че никой никога не е задължавал България да прави окрупняване на обособени ВиК територии на  ниво административна област”, подчерта изпълнителнитя директор на Националното сдружение на общините.          

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *