ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ограждат летище Русе срещу елени и други “диви посетители”

В близост до летището се намира Дивечовъден резерват “Батаклията”, собственост на Държавно ловно стопанство „Дунав“, Русе. В него са регистрирани близо 200 благородни елена и стотици сърни. Някои от тях си живеят постоянно на територията на летището, голяма част от която е обрасла с храсти и дървета през последните десетилетия безстопанственост.

Само за 10 дни – от 27 февруари, датата на подписването на договора между Община Русе, собственик на летището, и инвеститора „Еърпорт Русе“ ООД, до 8 март включително, са изградени почти 2 км от 9-километровата периметрова ограда на аеропорта. Според Антони Търницов, единият от двамата инвеститори, оградата се строи според изискванията за летище – 2.5 м висока, отгоре с навита бодлива тел,

за да не може да бъде прескачана от елени, сърни и хора.

Изграждането на оградата на летище Русе е част от обещаните от „Еърпорт Русе“ минимум 14 млн. евро инвестиции, които трябва да трансформират буренясалото летище край с. Щръклево в модерен регионален аеропорт.

Паралелно с това се чистят и израслите през последните 30 години храсти и дървета, които представляват опасност за полетите, тъй като са убежище не само за едри животни, но и за стотици птици. За почистването им

инвеститорът е получил разрешения

от съответните институции.

Вече се прави и ремонт на помещенията на втория етаж на терминала, които ще бъдат офиси, стаи за почивка на пилотите и пр. Сменят се старите електро- и ВиК инсталации със съвременни, за да се избегне опасността от къси съединения и течове.

Още в деня на подписването на договора за предоставяне правото на ползване на летище Русе са били изготвени и приемо-предавателни протоколи, за да е ясно в какво състояние инвеститорът приема аеропорта. Те са придружени от множество снимки, които ясно илюстрират положението.

„Целта е да се види какво вземаме, за да може след изтичането на срока за ползване на летището лесно да се сравни с това, което ще оставим. Правим всичко това, за да докажем, че сме дошли да работим за развитието на летище Русе, от което ще имат полза

както обществеността на града и региона,

така и ние като инвеститори. Работим усилено от първия ден и това може лесно да се види. Затова каним журналисти на 9 март, за да отразят какво сме направили за този кратък период. След три месеца ще ги поканим отново, да сравнят напредъка. Нека русенската и цялата авиационна общественост се уверят, че не сме дошли да крадем летището! Нека са спокойни, че летище Русе ще бъде обновено и ще придобие вид, много привлекателен от онзи, който е бил докато е било експлоатирано преди повече от 30 години“ – обяснява Антони Търницов.

Преди дни са подадени и всички документи в съответните държавни институции за отразяване на промяната в стопанисването на аеропорта.

Тук е моментът да припомним, че всичко това се случва при

подадена в средата на февруари жалба в Административен съд – Русе

срещу решението на местния общинския съвет от 24 януари 2023 г. за даване на безвъзмездно право на ползване на летището на инвеститора за срок от 10 години.

Жалбоподателят оспорва решението като „незаконосъобразно“. След порядъчно протакане държавната такса е внесена от жалбоподателя в последния срок и на делото е даден ход. По молба на Русенския общински съвет с определение от 22 февруари 2023 г. съдът допусна предварително изпълнение на оспорваното решение с мотивите, че това се прави

в защита на важни държавни и обществени интереси.

Именно след това – на 27 февруари, беше сключен и договорът между общината и инвеститора.

Така че, в крайна сметка, изграждането на периметровата ограда на летище Русе, ремонтът на помещенията и почистването на храсти и дървета се прави от инвеститора само за негова сметка и единствено в негов риск. Това е записано и в подписания договор с общината. Следователно, ако един ден съдът уважи внесената жалба и обяви решението на Русенския общински съвет за отдаване на летището за нищожно, то всичко направено дотогава – оградата, ремонтите и пр., ще останат безвъзмездно за Община Русе,

а инвеститорът ще пие една студена вода

и ще иде да намери късмета си някъде другаде.

В този смисъл фактът, че Общинският съвет – Русе е гласувал „за“ „безвъзмездното право на ползване“ на летището изобщо не означава, че това „безвъзмездно“ право е и безплатно. Напротив. Само изграждането на периметровата ограда и започналите ремонти струват към 2 млн. лева.

На нас ни остава да видим какво ще е окончателното решение на съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *