ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От МТСП: Промените в социалните услуги са за по-голям обхват 

Новият механизъм за планиране на социалните услуги на общинско и областно ниво ще даде възможност техният капацитет да се разшири и много по-голям брой деца и възрастни да получат подкрепа. Опасенията на някои общини и неправителствени организации – доставчици на социални услуги, че новата нормативна рамка ще доведе до ограничаване на техния обхват, са напълно неоснователни. 

Тази позиция изразиха експерти на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по време на срещи с представители на местните власти и гражданския сектор във връзка с изразените от тях притеснения за планирането на социалните услуги. 

В рамките на дискусиите експертите на МТСП направиха разяснения на погрешно тълкуваните разпоредби на Закона за социалните услуги и Наредбата за планирането им. Те подчертаха, че Законът дава свобода на общините да определят организацията на услугите и те следва да се възползват от нея. Това обаче означава да не се опитват задължително да поставят услугите в рамките на досега действащите структури.

По време на разговорите стана ясно, че на този етап от създаването на Националната карта на социалните услуги целта е да се покажат всички обективни потребности от социални услуги. Впоследствие общините ще имат свободата да предложат и най-подходящия за всяка община начин за тяхното управление. Уточнено бе, че опитът още на този етап да се обособят услугите в познатите за общините форми и центрове с цел бъдещо комплексно предоставяне на услугите, е една от причините за объркването им. 

Експертите на МТСП разясниха, че е погрешно разбирането, че капацитетите на сега действащите консултативни услуги и услуги за дневна грижа са приравнени на броя на хората, които могат да ги ползват, на принципа: едно място – един потребител. 

Те изтъкнаха, че новият начин на дефиниране на социалните услуги ще премахне досегашната практика един човек да се води потребител на дневен център за 8 часа на ден, а всъщност да получава само рехабилитация за един час дневно. Така нареченото „място“ не означава, че услугата ще работи с един потребител, за който се осигурява финансиране, а показва с колко потребители може да работи услугата едновременно във всеки един момент. 

Експертите дадоха пример, че ако има две „места“ за услугата терапия и рехабилитация и средната продължителност за тяхното ползване от един потребител е един час, то това означава, че 16 различни потребители могат да ползват социалната услуга терапия и рехабилитация в рамките на един пълен работен ден. 

С цел недопускане на погрешно тълкуване на нормативната уредба, МТСП ще организира регулярни срещи с представители на общините и неправителствени организации – доставчици на социални услуги, с цел изясняване на всички въпроси, които възникват във връзка с прилагането на реформата в сектора.

Министерството насърчава всички представители на местните власти и другите доставчици на социални услуги към активна комуникация, за да не се допуска неправилно прилагане на нормативните актове за планирането на социалните услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *