ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Очаква се влошаване на ситуацията на газовия пазар в Европа

Природен газ

Според резултатите от текущата година условията на европейския газов пазар могат да се влошат. Ситуацията ще стане по-напрегната на първо място поради рязкото намаляване на вноса на руски суровини. Това коментира Bloomberg, като цитира думите на шефа на френската петролна и газова компания TotalEnergies Патрик Пуян.

“Европейският пазар на природен газ отново ще бъде напрегнат през 2023 г., тъй като доставките трябва да бъдат попълнени през лятото без обичайните доставки от Русия. Европа ще получи по-малко руски газ, отколкото през миналата година и отново ще трябва масово да реимпортира втечнен природен газ (LNG). Ситуацията отново ще стане по-напрегната”, коментира Патрик Пуян.

При тези условия европейските компании ще трябва да търсят алтернативни доставчици на газ. Не се знае обаче колко по-изгодни ще бъдат техните предложения. Във всеки случай Европа трябва сега да се погрижи за възможността за сключване на дългосрочни договори за гориво, за да повиши нивото на собствената си енергийна сигурност, обяснява шефът на френската компания.

“Европейските страни трябва да диверсифицират доставчиците на енергия, главно чрез дългосрочни договори. Но винаги е една и съща история – има оферта, но има и цена”, подчертава Патрик Пуян.

На 28 януари ръководителят на Министерството на енергетиката на Турция Фатих Донмез предложи страната му да помогне на Европа да преодолее енергийната криза с доставка на втечнен природен газ (LNG). Говори се за възможност за износ на 40 милиарда кубически метра от синьото гориво годишно. За изпълнение на тези планове, Турция има два LNG терминала в морето и още три на сушата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *