ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Очаква се яйцата да продължат да поскъпват

Даниел Божанков

Въпреки двойното поскъпване на яйцата през последната година, производителите им прогнозират, че цените им ще продължат да растат. Това прогнозира председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков, цитиран от БНР.

Той посочва, че според индекса на тържищните цени, те у нас са се повишили средно с 52% за година, но реално повишаването на цената на яйцата е 80%, а на места дори е 100 процента.

Според Божанков причините са повече от една. От една страна той твърди, че когато цените на яйцата започнали да се увеличават, те тръгвали от изключително ниски нива. “Години наред колегите работеха на загуба”, посочва Божанков.

На второ място той отбелязва като причина за поскъпването увеличаването със 100% на цените на фуражите. Включва и скока на токът, горивата и всички други консумативи. Птицевъдът отчита, че скокът в цените доведе до по-малко потребление на яйца у нас.

Но на бранша в някакъв смисъл му провървява – заради масовия птичи грип в Европа и заради войната в Украйна за птицевъдите у нас се отваря сериозна пазарна ниша. В България около 150 фирми дневно произвеждат 5 млн. яйца, като около 2 млн. от тях ежедневно се изнасят.

Вече в цяла Европа се забелязва недостиг на яйца и от различни държави постоянно изпращат запитвания до членовете на българската Асоциация на промишленото птицевъдство. По думите на Божанков те не се интересували от цената. Независимо от тези благоприятни развития за брашна, българският потребител не трябва да се надява, че яйцата у нас ще поевтинеят. Дори напротив, твърди Божанков. По думите в настоящата геополитическа обстановка е трудно да се правят прогнози, но ако нещата продължат в същия дух, най-вероятно цената ще се увеличава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *