ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Парламентът прекратява утре членството на България в МИБ и МБИС

международна инвестиционна банка МИБ

Седалището на МИБ в Будапеща

В Международната инвестиционна банка освен нас членуват България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия, а в Международната банка за икономическо сътрудничество – Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия

Парламентът решава утре на извънредно заседание да бъде прекратено членството на страната ни в Международната инвестиционна банка (МИБ) и в Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), предвижда програмата за работа на депутатите във вторник, публикувана на интернет страницата на парламента. Депутатите ще обсъдят и гласуват Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество, внесен от Министерския съвет.

Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите, и в съответствие с относимите вътрешноправни процедури, се посочва в мотивите. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции. Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС, всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително. Със законопроекта се предлага стартиране на процедура по оттеглянето на Република България, съгласно уставните документи на банките.

Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция със седалище в Москва. В нея членуват България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам и Русия. Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. Русия е най-големият акционер в МБИС с 51,59 на сто дял във внесения капитал на банката. Понастоящем участието на България във внесения капитал е 15,1 млн. евро или 7,56 процента.

Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна, на заседанието на Министерския съвет на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на ЕС за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС, пише още в мотивите. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния, като позицията е официално оповестена на заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на 02.03.2022 г. Унгария не се присъединява към общата позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *