ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пеканов: ЕК търси механизъм за предоговаряне на условията по ПВУ

Министерски съвет Атанас Пеканов

Разглеждането на закона за отчетността на главния прокурор се бави с процедурни хватки от един-единствен човек и това e депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е председател на правната комисия в парламента, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов

Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече факт, но парламентът задължи кабинета да предоговори условията в Европа. Аз съм информирал Европейската комисия за решението на парламента. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е: Докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента.” Това заяви пред NOVA служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му следващата стъпка е да се подготви обоснована позиция на България, защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. Такава позиция ще бъде изготвена през следващия месец от Министерство на енергетиката. “Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне”, каза още вицепремиерът. След като изпратим официалната си позиция за предоговарянето на Плана, решението на Европейската комисия ще отнеме поне два месеца, подчерта Пеканов. “Аз искам тези преговори да са успешни и да защитим нашата позиция, но и да реализираме всички тези проекти по Плана, които са ключови за България, както и реформите – законите, които ще отключат потенциала на страната ни”, изтъкна той.

Според него трябва да се сложи фокус върху механизма за отчетност на действията на главния прокурор, защото този текст е залегнал по искане на ЕК и в Плана за възстановяване и устойчивост. И добави, че разглеждането на закона се бави с процедурни хватки от един-единствен човек и това е депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, който е председател на правната комисия в Народното събрание. Ако законът бъде приет, той ще ни помогне както при преговорите, така и за Шенген, категоричен е Пеканов. По думите му второ плащане по ПВУ можем да очакваме едва когато приемем останали 12 от общо седемнадесетте закона.

За влизането на страната ни в еврозоната той коментира, че и преди присъединяването ни, и след него, регулатори като Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да имат много ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации. “Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, банковият ни надзор и банковата ни система ще бъдат по-силни”, увери вицепремиерът. Той счита, че ще се повиши и кредитният ни рейтинг. А това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите. “А влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се покачват, допълни той.

“Аз видях информационната кампания – лъскава и добре подготвена, на “Възраждане” за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп според мен митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност”, посочи още Пеканов. И обясни, че тече подготовка по въвеждане на цени у нас и в евро, и в лева от август. Това ще се случи, ако през юли бъде взето решение страната ни да влезе в еврозоната от януари 2024 г.

Зам.-премиерът отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *