ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пицата в България е поскъпнала с 37%, а в Италия – с 10%

пица

Пицата в България е поскъпнала с 37%, а в Италия – с 10%. Страната ни е трето място сред страните – членки на Европейския съюз, по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. По случай утрешния Международен ден на пицата европейската статистическа агенция “Евростат” представи синтезирани данни за поскъпването на любимата за милиони европейци храна. Данните сочат, че през декември 2022 г. цената на закупената от хранителни магазини в Европейския съюз пица или киш (френски тарт) е била средно с 16 процента по-висока спрямо декември 2021 г. За сравнение през последния месец на 2021 г. годишното поскъпване на пицата възлизаше на едва 2 процента.

С увеличение от 37 процента България е трета сред страните от Евросъюза по ръст на цената на дребно на пицата през декември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. За цялата 2022 г. пицата, продавана в магазините у нас, е поскъпнала средно с 25,4 на сто, при средно ниво на ръст на цената в ЕС от 8,9 на сто.

Сред страните от ЕС най-голямо увеличение на цената на тестеното ястие на годишна основа през декември 2022 г. е регистрирала Унгария (+46 процента), следвана от Литва (+39 процента) и България (+37 процента). Противно на тях най-слабо поскъпване е регистрирано в Люксембург (+7 на сто), Италия (+10 на сто) и Франция (+13 на сто).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *