ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Донев потвърди подкрепата на България за Черна гора в ЕС

Гълъб Донев и Мило Джуканович

Служебният премиер Гълъб Донев се срещна с президента на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, европейската перспектива на Черна гора и други актуални теми от регионалния дневен ред.

Премиерът потвърди подкрепата на България за Черна гора по пътя на страната към Европейския съюз. И изтъкна, че именно процесът на разширяване на ЕС се е утвърдил като стабилизиращ фактор в региона и силен стимул за провеждане на ключови реформи. Донев отбеляза и значението на регионалното сътрудничество в рамките на съществуващите формати и инициативи, което също е от ключово значение за постигането на дългосрочна сигурност, стабилност и просперитет в Югоизточна Европа. В този смисъл министър-председателят поздрави Подгорица в качеството ѝ на настоящ председател на Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и открои амбициозната ѝ програма с приоритетните области на сътрудничество.

Донев акцентира и върху традиционно приятелските отношения между България и Черна гора, които са добра основа за надграждане на сътрудничеството в областта на туризма, културното сътрудничество, икономиката, инвестициите, енергетиката, както и сигурността и отбраната. Министър-председателят открои възможностите за увеличаване на стокообмена с Черна гора, като бъде активизирана работата по подготовката на двустранно Споразумение за насърчаване на инвестициите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *