ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Подкрепят високотехнологични фирми през ПВУ със 118 млн. лв.

пари

България ще подкрепи с близо 240 млн. лв. компании, които са получили „Печат за високи постижения“ от Европейската комисия. „Знакът за качество се дава на проекти, които са кандидатствали и не са получили финансиране по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“. В същото време идеите и разработките са достатъчно качествени и имат потенциал от тях да се развият нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката на страната. Затова ще получат средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и от новата Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Това разказа началникът на сектор ПНИИДИТ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Лора Йосифова. Първата процедура за подкрепа на високотехнологичните компании с „Печат за високи постижения“ ще бъде през Плана за възстановяване и устойчивост. Бюджетът й е 118 млн. лв., като се очаква кандидатстването да бъде отворено в следващите седмици. Оценката на проектните предложения ще бъде ускорена заради това, че вече веднъж са преминали такава в Европейската комисия. През 2024 г. ще бъдат пуснати и други подобни мерки през Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация. Те ще бъдат на стойност около 120 млн. лева.

По Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ ще бъде осигурено допълващо финансиране за създаване на национална мрежа от 12 дигитални цифрови иновационни хъбове. Четири от тях са получили частично финансиране от програма „Цифрова Европа“, а останалите осем – „Печат за високи постижения“. „Очаква се процедурите за изграждането им да бъдат публикувани за обществено обсъждаме през март“, посочва Лора Йосифова.

Всеки от хъбовете ще е специализиран в приоритетните за съответните региони сектори. В Пловдив, например, ще бъде разположен агро хъб, който ще подкрепя иновативното развитие на ферми, земеделски производители и свързани със земеделието фирми. Ще има и такива, които ще помагат на компании от сектор „Строителство“, както и за подобряването на киберсигурността в компаниите.

Въпреки че са регионално насочени, звената ще могат да оказват подкрепа на дружества от цялата страна, както и на всички европейски фирми, които потърсят тяхната помощ.

Мярката за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове  се отваря за кандидатстване следващия месец. Бюджетът й е 140 млн. лева.

През второто полугодие на годината се отварят за кандидатстване другите две мерки по Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ – ваучерната схема за малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса. Тя е с бюджет близо 50 млн. лева. Другата процедура е за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, която е с бюджет 336 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *