ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Подобрената система, алармираща за бедствия, струва 48 млн. лева

Министерството на вътрешните работи и Министерството на околната среда и водите работят по реализирането на проект за разширяване и модернизиране на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.

За това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Проектът „Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на Системата за ранно предупреждение и оповестяване (СРПО) на органите на изпълнителната власт“ е на стойност 48 485 086.98 лева и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 година.

В рамките на предвидените дейности, чието изпълнение ще продължи 11 месеца, ще бъде изградена сиренна система за населението в 106 общински центъра. Те попадат на територията на 11-те области с изградени Регионални контролни възли (Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора) и обектите с висок рисков потенциал по отношение критичната инфраструктура на съответната територия, присъединени към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО).

Някои от тях са на територията и на общински центрове в области, подготвени за изграждане на СРПО (Видин, Перник, Ямбол). Ще бъде извършена и модернизация на СПРО на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

С изпълнението на дейностите по проекта ще се осигури навременно предупреждение и оповестяване на хората на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие, както и за излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия чрез акустични сигнали и гласова информация на „живо“.

Сред очакваните резултати са: увеличаване с 9.6 % на населението с възможност за оповестяване, подобряване на превенцията чрез ранна намеса с адекватни мерки, изграждане на култура за защита на населението и ефективна реакция при бедствия на всички управленски нива. 

Модернизирането на СРПО и съставните части на Единната спасителна система ще осигури увеличаване на абонатния капацитет, включване на допълнителни доброволни формирования и надеждно и съвременно технологично функциониране на системата.

„Добрата екипна и бърза работа на двете министерства даде възможност да реализираме този толкова важен проект за частичното известяване на граждани, който засяга общински центрове с население от около 650 000 души“, посочи при представянето на проекта вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Той подчерта ключовото значение на превенцията по отношение на подхода към бедствия и аварии и в този смисъл изтъкна полезността от успешното приключване на проекта на територията на цялата страна. 

Вътрешният министър уточни, че модерната система отговаря на най-добрите съвременни образци, позволява гласово оповестяване за характера на бедствието, както и какви действия и мерки трябва да бъдат предприети. По този начин ще бъде обезпечена адекватната реакция с оглед ограничаване на щетите от бедствия и аварии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *