ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

По-нисък ДДС и за площадките за къмпинг

ддс

По време на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси бе одобрено намаляването на ДДС на 9% за услугите по настаняване в хотели и подобни заведения, включително при отдаването под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Също така депутатите в ресорната комисия гласуваха „за“ 9% да стане ДДС за вносните книги – включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

С тази мярка вносните книжки ще се ползват с изключението от 9% ДДС, което бе одобрено от бюджетната комисия за вестниците и списанията на предишното й заседание от 8 декември. Тогава бе прието и COVID-мярката с намалените ставки на ДДС за книгите, ресторантьорските и кетъринг услугите, за бебешките храни и памперсите, за екскурзиите, за туристическите автобусни превози и за фитнесите да продължи до края на 2023 година.

На днешното си заседание, на 13 декември, от парламентарната комисия по бюджет и финанси се съобразиха и с искането на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) да не се въвежда режим, при който НАП да събира информация не само за облагаемите, но и за необлагаемите доходи.

Народният представител от „Демократична България“ Мартин Димитров уточни, че заедно с депутати от „Продължаваме промяната“ са предложили тази мярка за НАП, но след като са се запознали с позицията на ИДЕС, според която това би довело до прекомерна бюрократична тежест за бизнеса, той и колегите му се обръщат към Министерството на финансите да положат усилие и да редактират предложението им. Така се взе решение в края на срещата да се сформира работна група, която да обсъди нова мярка, която да гарантира по-лесното отсяване кои граждани са наистина нуждаещи се и могат да бъдат определени като енергийно бедни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *