ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Предизборно пуснаха търгове за 24 черноморски плажа

В рамките на месец февруари хората на министър Илин Димитров обявиха 24 процедури за отдаване под наем на части от бреговата ни ивица, като само през последните седем дни те са… 9 на брой.

За разлика от някои свои предшественици, този път ръководството на туристическото ведомство не залага на дългосрочни договори (бел.ред. – както това направи една предшественичка на министър Димитров, която на практика подари най-атрактивната част от плажната ни ивица за 30 години). Днешното Министерство на туризма търси наематели само за пет години.

Сред предлаганите плажове е едно от най-красивите кътчета по морето –

устието на река Велека  в община Царево.

Плажът е с площ от 42 728  кв. м (близо 43 декара) и е ситуиран в землището на село Синеморец. Дължината на бреговата линия тук е 808 метра. Активната плажна площ е 39 173 кв. м, тъй като в нея не са включени около 3.6 декара пясъчни дюни. Тържната процедура е насрочена за 28 март, а началната цена е фиксирана на 27 549 лева.

Тук е моментът да припомним, че малко преди третото правителство на ГЕРБ да приключи мандата си, този неземно красив плаж беше подготвен за дългосрочно концесиониране и беше включен в Плана за действие за държавните концесии за 2021 година. Аргументът звучи банално – поради изтичане на договора за наем.

Това решение разбуни духовете и дори самият наемател на плажа Филип Баров посочи, че морският плаж, който е в територията на Природен парк „Странджа“ и в границите на „Натура 2000“, е

пример за щадящо природата управление

и е един от най-малко урбанизираните по цялото българско Черноморие. Все достойнства, които една дългосрочна концесия би могла да съсипе непоправимо.

От 2017 г. досега този плаж се поддържа от дружеството “Уиндис” чрез договор за наем, който през декември 2020 г. – заради пандемията и последствията от нея – беше удължен до ноември 2022 година.

Да не говорим, че  

при така подготвеното концесиониране

имаше и сериозно разлика в сумата, която държавата щеше да получава на годишна база. При концесията тя трябваше да бъде 12 200 лв. без ДДС, по договора за наем тя беше над 14 000 лв., а с годишната индексация за 2021 г. – 15 400 лв. без ДДС.

Природозащитниците също скочиха срещу подготовката за дългогодишно харизване на плажа. Техните притеснения бяха свързани с начина, по който бъдещият концесионер щеше да се грижи за природната забележителност, защото безобразията, сътворени от концесионерите на министър Николина Ангелкова бяха… забележителни.

Другият обявен търг е за

варненския плаж „Романтика“.

Той е известен и като „Тайния плаж“, защото е трудно достъпен, потънал е в гъста гора, а акваторията му е осеяна със скали и подводни камъни. Дължината на бреговата линия е 650 метра. Общата площ на плажа е 32 124 кв. м, а активната зона – 32 037 кв. метра. Изключени са теренните, заети от обекти на инфраструктура – общо 87 кв. метра. Търгът е насрочен за 28 март при начална тръжна цена от 24 698 лева.

Друга част от крайбрежието, за която се търси наемател е отделена част от морски плаж

„Обзор – Детски лагери“, край Несебър.

Той е с обща площ 8 554 кв. м, но активната плажна площ е 7 856 кв. м, тъй като в нея не са включени площите, заети от обекти на инфраструктурата. Дължина на бреговата линия 306 метра.

Търгът за този плаж ще се проведе на 29 март при начална тръжна цена от 26 425 лева.

Предстои търг и за  морски плаж

„Къмпинг Ахелой“ – част 3, община Поморие.

Дължината му е 517 метра, а общата му площ – 10. 66 декара. Стартовата цена е 18 211 лв., а името на стопанина му през следващите пет години ще стане ясно на 29 март.

Няколко малки плажа също се предлагат на бъдещи наематели.

Такъв е „Поморие  – Буната“, чиято площ е едва 2574 кв. м, а дължина на бреговата му линия – само 113 метра. Годишният наем за него е определен на  11 795 лева.

Другият популярен обект е

 „Попския плаж“ край Царево.

Площта му е 14 405 кв.м, но активната му плажна зона е 8726 кв. м, тъй като тук има много пясъчни дюни и каменисти участъци. Инак дължина на бреговата му линия е малка – 210 метра. Дали ще се намери наемател за него ще стане ясно на 31 март, ако някой реши да плати обявената цена от 5824 лв. без ДДС.

Пак в Царево се търси наемател за морски плаж „Малък оазис зона 3 – централен – изток“, който е с  площ в размер на 2139 кв. м и е с дължина на бреговата линия 106 метра. Търгът за него ще се проведе на 3 април, при начална цена 2 467 лева.

Има и два по-големи плажа, които трябва да бъдат обезпечени с наематели Първият е 

„Шкорпиловци – юг“, край Варна.

Площта му е 54 812 кв. метра. Дължината на бреговата линия е 634 м, но активната плажна зона е само 33 641 кв. м – заради пясъчните дюни, които заемат 21 декара.

На 30 март ще стане ясно дали ще се намери наемател, който да плати определената от министерството цена от – 52 825 лева.

Друг по-голям плаж, който се предлага до края на март е 

„Камчия – Север 3“, край Варна.

Той е с обща площ 93 991 кв. м, и с дължина на бреговата линия 1 166 метра. Начална тръжна цена за него е определена на 44 657 лева.

Колко и кои ще са новите стопани на бреговата ни ивица ще стане ясно непосредствено преди поредните предсрочни парламентарни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *