ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Предоговарянето на ПВУ ще доведе до забавяне на плащанията

МОСВ Росица Карамфилова

Екоминистърът Росица Карамфилова посочи, че вероятно ще има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради предоговарянето, но добрата новина е, че все пак първият транш е осъществен

“Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го преговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред Европейската комисия.” Това заяви пред БНТ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в тази сфера. Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно, добави Карамфилова. По думите ѝ обаче заради предоговарянето на ПВУ вероятно ще се забавят плащанията към страната ни.

“От компетентността на Министерството на околната среда най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове”, каза министърът. България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато става част от Европейския съюз. “Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност”, подчерта екоминистърът. Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в сее си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси, уточни тя.

Карамфилова посочи, че вероятно ще има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези отклонения, но добрата новина е, че все пак първият транш е направен. “Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно – не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел”, изтъкна тя.

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда, четири от тях вече са затворени. Все още не плащаме за нарушения, отбеляза министърът. Най-тежките нарушения са свързани с качеството на атмосферния въздух.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *