ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Представят най-нови данни за икономическия профил на София

Днес, 27 януари, от 11 часа председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев ще представи най-новите данни за икономическия и инвестиционен профил на София.

Заедно с него в пресконференцията ще участват двама представители на “Инвест София” – нейният изпълнителен директор Мария Христова и Николай Стойнев, който е общински съветник и председател на Надзорния й съвет. Ще се включи и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според анализ на Института за пазарна икономика по последни данни Брутният вътрешен продукт на София за 2020 г. е над 51 млрд., което е 42.8% от икономиката на България.

Икономиката на София е традиционно ориентирана към услугите  – през 2020 г. брутната добавена стойност в сектора на услугите е над 38 млрд. лева, което е над 86% от добавената стойност в столичната икономика – на фона на около 70% дял на услугите в националната икономика.

Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лв., като този сектор носи останалите близо 14% от добавената стойност в икономиката на София.

Общо за страната индустрията има дял от 25% в добавената стойност, което отразява по-балансираното разпределение на индустриалните предприятията на територията на цялата страна.

През 2021 г. икономиката на София отчита сериозен ръст – нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия в столицата са близо 171  млрд. лева, като те се увеличават с 22.6% спрямо 2020 година. Значителният ръст в приходите на предприятията е провокиран както от бързото възстановяване на столичната икономика след пандемията, така и от високата инфлация, която се отчита във всички стопански сектори.

Данните от преброяването на населението през 2021 г. показват, че вследствие на всекидневната трудова миграция от други общини броят на заетите в София се увеличава с близо 58 000 души на фона на над 760 000 общо заети в столицата. Това означава, че близо 8% от работещите в София пътуват всеки ден от съседни общини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *