ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

През четвъртото тримесечие АДФИ със 101 финансови инспекции

пари

За периода между октомври и декември миналата година финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са приключили 101 финансови инспекции и проверки. Проверени са били 232 обществени поръчки на обща стойност 430 421 298 лв. и 612 договора на обща стойност 269 128 246 лева.

По време на тези инспекции са установени 473 нарушения и са съставени 269 акта за установяване на административно нарушение, обявиха от агенцията.

Констатирани са 21 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки на обща стойност 28 649 872 лева.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 3 649 823 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 157 422 лева. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 791 571 лв., като от тях са възстановени 17 586 лева. Съставени са пет акта за начет.

През отчетния период с най-висок дял (59 на сто) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (18 на сто), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (20 на сто), министерства (2 на сто) и други обекти (1 на сто). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

За постигане на по-добра информираност на обществеността, от януари 2023 г. към списъка с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените за тримесечието инспекции, която се публикува, са добавени и резюмета с основни акценти от констатираното от инспекторите. Информацията можете да намерите във файла „Приключили финансови инспекции през четвърто тримесечие на 2022 г.“, публикуван в категория „Финансови инспекции“ на интернет страницата на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *