ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

През януари бизнес активността в еврозоната достигна 50.2 пункта

еврозона евро ецб

Бизнес активността в еврозоната изненадващо се завръща към скромен растеж през януари, давайки знак, че икономическият спад може да не е толкова дълбок, колкото се очакваше, и че валутният съюз може да избегне рецесията.

Това показва предварителният общ индекс на мениджърите по доставките в еврозоната (РMI) на международната рейтингова агенция S&P Global.

През януари индексът се е повишил до 50.2 пункта спрямо 49.3 пункта през декември, като това ниво е първото над 50 пункта от юни 2022 година.

“Ръстът на PMI вероятно ще подхрани надеждите на мнозина, че икономиката в еврозоната все пак може да избегне рецесията”, коментира Кристоф Вeйл от Commerzbank. Вейл добави и че видимото влошаване на икономическата среда продължава да сочи рецесия, но в размери, които не са особено притеснителни.

Друго проучване показва, че натискът върху най-голямата икономика на Европа, тази на Германия, намалява през януари, тъй като инфлацията се забавя и от предприятията гледат на новата година с оптимизъм. Във Франция, втората по големина икономика в блока, производствената активност се подобрява за първи път от август 2022 година.

Знак за оптимизма на фирмите в еврозоната е увеличаването на броя на персонала с по-бърз темп този месец, като индексът на заетостта се е повишил до тримесечен връх – до 52.5 от 51.9 пункта през декември. Въпреки че потребителите са изправени пред големи сметки, нови данни показват, че по отношение на търсенето индексът е 49.8, което е съвсем малко под границата на рентабилност. Фабричната дейност също показва подобрение, но то е все още слабо. Производственият PMI се повишава до 48.8 този месец от 47.8, изпреварвайки прогнозата за 48.5 на Ройтерс.

Подобно на PMI в услугите, индексът на цените на суровините пада, но фирмите продължават да повишават производствените цени. 

Според проучване на “Ройтерс”, докато Европейската централна банка(ЕЦБ) продължава битката си срещу все още високата инфлация, ЕЦБ ще повишава лихвените проценти с по 50 базисни пункта на всяка от следващите си две срещи.

Въпреки че Централната банка на еврозоната повишава лихвените нива с най-бързите темпове в историята, тя досега не е успяла да понижи инфлацията до целта си от 2%, коментират наблюдатели, цитирани от “Ройтерс”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *