ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

През 2023 г. ще се инвестират 420 млн. лв. в български компании

Над 420 млн. лв. ще бъдат инвестирани през 2023 година за разработване и внедряване на иновации в българските компании. От средствата ще могат да се възползват както микро, малки и средни предприятия, така и дружества с максимум 499 служители. Ще се допускат и партньорства с големи фирми. 

Това стана ясно от годишната рамка на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП), която беше приета днес (8 февруари) от Комитета за наблюдение. Управляващ орган на Програмата е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа. 

Очаква се още през следващия месец да бъде обявена първата процедура по новата Програма за конкурентоспособност. Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът й ще бъде 127 млн. лева. За нея ще могат да кандидатстват компании от различни икономически сектори. Като проектите им трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“. 

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на иновации. Чрез нея ще бъдат инвестирани почти 300 млн. лв., като част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени. 

В последните месеци на 2023 г. ще бъде отворена още една мярка от ПКИП. Ще се подобри производственият капацитет на семейните предприятия и фирмите от творческите индустрии и занаятите със 117.5 млн. лева. Те ще могат да закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *