ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проверка на “Хемус”с резултат: по-малко асфалт, повече шлака

арх. Иван Шшишков

Съвместна проверка на МВР и МРРБ на автомагистрала „Хемус“ през месец декември е показала, че в участъка от София до Яна има вложен по-малко асфалт от необходимото, но за сметка на това има шлака в земната основа.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред Нова телевизия. Той уточни, че изискването е асфалтът да е 28 см, а взетите проби са показали, че той е между 18 и 21 см, като шлаката в земната основа е в голямо количество.

Шишков обяви и че в частта София – Яна строежът на магистралата е започнал през 2011 година, движението е било пуснато през 2013 година, но разрешение за ползване е издадено чак от 2016 година.

Обяснението на Шишков е, че някой е чакал във времето кога и как да бъде въведен този участък в експлоатация.

Той заяви, че съвместните проверки на МВР и МРРБ ще продължат, защото в голямата си част пътищата не са направени по начина, по който следва да бъдат направени спрямо проектите и предвижданията.

Той съжали, че не само не сме построили магистралите си – имаме по-малко от половината, а вече започваме да ремонтираме тези, които сме изградили.

Регионалният министър обяви, че се очакват резултатите от проверката на АМ „Марица“, а през предстоящата седмица ще бъде инспектирана Северната скоростна тангента.

Той допусна, че част от проблемите на магистрала „Марица“ са заради това, че най-вероятно са спестени материали или са влагани такива, които не са подходящи. Министър Шишков бе категоричен, че средства за ремонти ще се намерят, защото става дума за безопасността на придвижване.

Шишков припомни и още един инспектиран участък – пътя Югово-Лъки, който по думите му е пример за строителна бутафория. Там е необходимо пътят да се почисти от камъни.

Вместо снегопочистване там се налага всеки ден по два пъти да има каменопочистване. Пътят в този участък е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена, както трябва. Освен това няма никакво отводняване, обясни регионалният министър защо е нарекъл строителството „бутафория“.

Регионалният министър разкри още един проблем – освен некачествено извършения ремонт. Оказва се, че основният ремонт е извършван с документи за текущ и така става невъзможно някой да поеме отговорността за качеството на свършената работа.

Решението, което предлага Шишков, е при новите търгове за пътно поддържане поръчките да са разделени.  Едните да са формулирани за текущ ремонт, като в тях да се допускат елементи на основен, за да може, ако има извършени такива дейности, те да имат разрешение за строеж, както законът го изисква. Отделно той предвижда да има и поръчките за основен ремонт, за които ще бъдат изготвени проекти. Разделението е направено, за да имат възможност и по-малки фирми да участват в търговете.

Министър Шишков обеща, че процедурата ще е по напълно прозрачен начин, като така ще бъде изпълнявано и строителството.

Той повтори, че няма да бъде индексирано строителството на лотовете, за които има раздадени аванси. След като имат 35% аванс, трябва да продължат да строят, категоричен бе министърът.

„Казах на фирмите, че след като са получили 35% аванс, а в договорите им няма условия за индексиране, няма как да получат такива пари. Сега МРРБ, държавата и строителния бранш са в огромен капан и всички страдаме от това“, посочи министърът.

Той обаче изрази надежда, че до месец и половина движението по автомагистрала „Европа“ може да бъде пуснато. Шишков припомни, че с ирония нарекъл участъка „пътя на костунурката”. В същото време той очаква до няколко месеца напредък и в частта от София до Сливница.

„Ако целият лот бъде завършен 2024 година няма да бъде загубено и европейското финансиране за обекта“, подчерта министър Шишков.

Той увери, че до няколко месеца ще бъдат пуснати и 7 км от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено разрешение за укрепване на свлачището на АМ „Струма“, така че поетапно да бъде пуснато движението и в двете платна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *