ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Масирани проверки на търговските вериги заради високите цени

Никола Стоянов министър на икономиката

Започват масирани проверки на търговските вериги заради отчетени от тях свръхпечалби. Това заяви пред bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов. И добави, че служебният кабинет работел повече от три месеца в посока борба със спекулата и увеличаващите се цени. Той самият е провел няколко срещи с представители на вериги за хранителни стоки, както и с други участници в този пазар, а след направените анализи служебното правителство вече имало повече доводи за предприемането на мерки. “По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва“, каза Стоянов.

През последните дни има ново покачване на цените и затова правителството е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси. Предприетите мерки би трябвало да осветлят процеса по увеличаването на цените, увери министърът. “Ще се въведе електронна платформа, чрез която всички институции ще си говорят – Агенция “Митници”, Комисията за стокови борси и тържища, както надявам се и големите хранителни вериги. Идеята е да успеем да се преборим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на лоялните”, поясни той.

По повод сравняването на цените у нас и в другите държави Стоянов отбеляза, че е по-добре да се сравняват печалбите на търговските вериги няколко години назад и сега. Това показвало дали има спекула, или не.

Министърът на икономиката изказа съболезнования на бедстващите хората след земетресението в Турция и подчерта, че страната ни ще помогне с каквото може. “На европейско ниво има фондове за подпомагане в такива ситуации, те са много по-големи от тези на България. Но аз бих искал да похваля всички наши интуиции, които реагираха светкавично и адекватно. Ние сме съседи и успяхме да реагираме много бързо”, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *