ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пускат роботизирана търговия с ел.енергия и на пазар “Ден напред”

енергия

Българска независима енергийна борса (БНЕБ) започна роботизирана търговия и на пазар “Ден напред”. Това е възможно благодарение на технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което БНЕБ вече предлага в страната ни за сегмент “В рамките на деня”. Така, регистрирани на борсовия пазар на електрическа енергия търговски участници, придобили статус “активен” на пазарен сегмент “Ден напред” вече ще имат право да използват API за роботизирана търговия.
Досега възможност да търгуват по този начин имаха само търговските участници на пазарен сегмент “В рамките на деня”.
“Интересът към автоматизираната търговия и положителният ефект от нея, както и натрупаният опит от изминалата година на пазар “В рамките на деня”, ни убеди да предоставим тази възможност и на пазарните участници на сегмент “Ден напред”. Тези участници, които се възползват от новостите – ще имат конкурентно предимство пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма полза за техните клиенти и потребители”, коментира Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса.
Технологичното приложение API* дава възможност за свързаност, така че регистрираните търговски участници да могат да интегрират ефективно своите платформи със съществуващите електронни системи за търговия, като целта е по-голямо удобство, по-кратко време за реакция, точни отчети и сигурност. Предимствата от внедряването на API са: ефективна и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, “back office” системи и  операционни инструменти; роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности; персонализирани и
автоматизирани отчети, и консолидирани уеб базирани ИТ решения.
“ЕVN Трейдинг” (част от групата на EVN в България) е първият търговец на електроенергия в България, стартирал роботизирана търговия на БНЕБ през 2021 година.
Към момента 10 пазарни участници търгуват електрическа енергия по този начин на пазарен сегмент “В рамките на деня” на Българска независима енергийна борса.

“Българска независима енергийна борса” ЕАД, дъщерна компания на “Българска фондова борса”, е лицензирана да организира борсов пазар на електрическа енергия в България през 2014 година. Борсата осигурява конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която дава възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти. За целта БНЕБ оперира борсовите сегменти „В рамките на деня“, „Ден напред“ и „Двустранни договори“.

От 2016 г. “Българска независима енергийна борса” е пълноправен член и на асоциацията на европейските енергийни борси Europex.

* API е съкращение от Application Programming Interface или софтуерен посредник, който позволява на две приложения да се свързват помежду си. Всеки път, когато се използва приложение като Facebook, изпраща се съобщение или се проверява времето на телефона, това става чрез API.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *