ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Регионалното сътрудничество е ключът за енергийната сигурност

електроенергия

„Кризата ни показа спешната нужда от солидарност и взаимодействие за осигуряване на сигурни енергийни доставки, затова регионалното сътрудничество е ключът за енергийната сигурност на Европа“. Това заяви началникът на политическия кабинет на министъра на енергетиката Любомира Ганчева, която бе говорител на Осмия балкански енергиен форум в гръцката столица Атина. Днес повече от всякога има нужда от сигурна енергия на поносими цени както за бита, така и за бизнеса.

Ганчева припомня, че България е била силно засегната от войната в Украйна, като е била първата държава със спрени доставки на руски газ. „Това наложи още по-активно и бързо да работим с нашите съседни държави за стабилизиране и диверсифициране на доставките. Заедно затвърдихме още повече взаимодействието в енергетиката не само заради географското ни положение, но преди всичко на база общите ни виждания по много основополагащи въпроси за развитието на енергетиката“, коментира Ганчева. Тя посочва и конкретни примери за свършеното до момента от служебното правителство – усилията за навременното пускане на интерконектора с Гърция, участието на страната ни в развитието на LNG терминали в Гърция, старта на строителството на нова газова връзка със Сърбия и други.

Така в резултат на работата през последната половин година България вече е с диверсифицирани маршрути за доставка и източници на газ. 

Ганчева прогнозира, че природният газ ще продължи да има ключова роля и в посока изпълнение на европейските цели за декарбонизация до 2050 година. „За да ги изпълним, трябва да работим така, че да осигурим плавен преход, без да поставяме под риск способностите на нашите икономики“, подчертава Ганчева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *