ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рекорден брой туристи през януари

Илин Димитров мин. на туризма

Очаква се добър зимен сезон и през следващите месеци

Януари отбелязва ръст в броя на туристите спрямо същия месец на миналата година, който беше рекорден. Очаква се добър зимен сезон и през следващите месеци. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров, който представи приоритетите в работата на ведомството. В средносрочен план Министерството ще работи по изработването на модел за гаранционен фонд за туроператорите, по създаване на единна дигитална карта на страната с интегрирана информация от сектор туризъм, земеделие и култура, ще провежда активни действия по решаването на кадровите проблеми в сектор туризъм. 

Както и досега Министерството на туризма ще се ръководи принципи като експертности максимална прозрачност при действията си в подкрепа на сектора. Неотложните цели и задачи в краткосрочен план, са свързани с разгръщане на националната реклама на България по пазари, прозрачно провеждане на процедури за наем на плажовете чрез видеонаблюдение, все по-дигитализирана работа, която да улесни потребителите и да ограничи сивия сектор, посочи Илин Димитров, като уточни, че те са подготвени след допитване до национално представените организации в туризма. 

В момента се подготвя летния сезон, като се организират и провеждат поредица от работни срещи зад граница.

За рекламата на страната ще бъдат организирани журналистически турове с прецизно подбрани участници и мониторинг върху публикациите им.

Трябва да се промени по принцип и начинът, по който се говори и пише за страната ни, коментира Илин Димитров.

Ведомството ще провежда ясни и прозрачни процедури за отдаване под наем на плажове, които за първи път ще се провеждат с участието на наблюдатели от КПКОНПИ, МВР и ДАНС.

Освен в Полша и Германия туристически аташета ще има и в Турция, Румъния и Обединеното кралство, които са основни пазари за туристическия ни продукт на България. Това е стъпка в посока подобряване имиджа на България, посочи още Илин Димитров.

Предстои провеждането на информационна разяснителна кампания в туризма, съвместно с Комисията за защита на потребителите, МВР и НАП, със съвети към потребителите и търговците с цел ограничаване на сивия сектор и нелоялните практики в сектора. Но както и туроператорите посочват – проверяват се само регистрираните фирми, а много често се провеждат пътувания с хора, събрани по интереси и без фирмена регистрация.

Министерството на туризма си поставя за цел отличното представяне на страната ни на всички туристически борси до края на април, но секторът е недофинансиран, коментира още министър Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *