ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Росица Велкова: За еврозоната нова цел е 1 юли 2024 година

Парламент изслушване на Росица Велкова министър на финансите

“Новата ни цел за влизане в еврозоната е друга дата през 2024 година. Бихме могли да се опитаме за 1 юли”.

Това обяви в интервю за БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя отново обясни причините, поради които няма да бъде подадено искането за конвергентен доклад до края на февруари: не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са четири закона, които е трябвало да бъдат приети. Освен това не покриваме критерия за инфлация. 

“Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде “не”, посочи Велкова.

Към юли 2024 г. има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация, така, както е било процедирано с Хърватия, обясни служебният финансов министър.

Според Велкова, ако загубим целта за влизане в еврозоната, тогава ще има последствия – най-малко кредитният рейтинг на България ще бъде понижен. Освен това ще трябва да плащаме и по-високи лихви по външните заеми.

По отношение на взаимодействията си с новия парламент Велкова посочи, че в началото на 49 Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6 процента. Въпрос на политически решения е той да бъде свален до 3%, за да отговаря на Маастрихтските критерии.

Росица Велкова бе категорична, че ако тази година не се вземат определените политически решения за свиване на разходите, няма как това да стане през следващите години.

По отношение на евентуален референдум за еврото министърът на финансите обясни, че трябва да се проведе широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *