Търсене
Generic filters

Русе чака 15 тролейбуса от Чехия

община русе

Общините у нас се ориентираха към модернизация на градския транспорт. От една страна, за да намалят разходите, а от друга – като мярка за намаляване на замърсяването в населените места, се увеличава броят на закупените електрически автобуси и на тролейбуси, които вече се движат по граски мършрути.

Финализиране на обществената поръчка за закупуване на нови возила в Русе завърши с подписването на  договор за доставката на 15 нови тролейбуса от чешкия производител  „СОР Либхави“ ООД.

По този повод в крайдунавския град се срещнаха заместник-посланикът на Чешката република у нас Петър Вавра, търговският представител на фирмата за България Емил Кимак и техническият директор Индржих Худи и кметът Пенчо Милков, уточниха от общината.

Това е още една стъпка към дългосрочната цел да се подобри градския транспорт в Русе. „С всяко допълнително превозно средство транспортната задача ще може да се изпълнява по-добре, а новите тролейбуси ще позволят и спестяването на средства“, коментира кметът Милков.

Техническият директор на фирмата Индржих Худи  отбеляза възможността да се работи за развитието на транспортната свързаност в Русе. Той е подчертал, че през последните години компанията увеличава производството на електрически превозни средства и в момента подготвя създаването на такива, задвижвани от водород.

Новите тролейбуси ще бъдат част от автопарка на „Общински транспорт – Русе“ ЕАД и се очаква доставката им да започне това лято. Те ще се движат изцяло с електроенергия и гарантират нулеви вредни емисии в града. Отоплението и климатизацията им също са изцяло електрически захранени.

Тролейбусите SOR TNS 12 са с капацитет от 86 пътници – 33-ма седящи и 53-ма правостоящи. Тези превозни средства са от ново поколение, като е даден приоритет на осигуряването на достъпна среда за пътници с намалена подвижност и за майки с колички. Тролейбусите са нископодови, като на средната врата има платформа за колички, а в случай на нужда – цялата машина може да се наклони надясно.

Гаранционният срок на всеки от новите тролейбуси е 10 години (120 месеца).

 Доставката на 15-те возила е в изпълнение на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електробуси и тролейбуси, за Община Русе“. Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и Кохезионния фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *